5 Mayıs 2013 Pazar

Dersim Katliamında Ölenlere Karanfilli Anma anısına, dersim, katliamında, mum, yakıp

Dersim Katliamında Ölenlere Karanfilli AnmaDersim Katliamında Ölenlere Karanfilli Anma VİDEOSUNU HEMEN İZLEMEK İÇİN TIKLA.

Devletin Dersim isyanın başlangıç yeri olarak kabul ettiği Marcik Köprüsü mevkiinde bir araya gelen binlerce kişi 1938 Dersim katliamında hayatını kaybedenlerin anısına mum yakıp Munzur Nehri’ne karanfiller bıraktı.


DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Avrupa ve çeşitli metropollerden gelen onlarca Alevi kurumu ve vatandaşların katıldığı anmada söz alan İHD Tunceli Şube Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, Dersim katliamının yapıldığı 37-38 tarihlerinde Meclis’e katliamı rapor eden tebligatları okudu. Burada bir konuşma yapan Yıldırım, “Devlet bugün de Dersim ve Kürt halkı üzerindeki soykırımlarımı devam ettiriyor. Devlet bu politikaları uygularken nasıl demokratik çözüm sürecini yürütecek. Biz Dersimliler olarak diyoruz ki; 37-38 ve 39′da yaşananlar bir katliamdır. Devlet bir an önce bunu tanıyıp bu halktan özür dilemelidir. Bu tarih ile yüzleşmeden demokratikleşemezsiniz” şeklinde konuştu.


Yıldırım’ın ardından söz alan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise, “Dersim adı geçtiği zaman yüreğimiz acı ile doluyor. Katliamlar ve soykırımlar gözümün önüne geliyor. Bir bütün olarak Kürt halkı büyük acılar yaşadı. Ezilenler, mazlumlar inançlarından dolayı farklı kimlikler bu ülkede acılar yaşadı. Bu gün yeniden daha iyi özgür bir gelecek için geçmişimiz değiştirmek her halkın özgür olduğu bir yaratmak için çaba harcıyoruz. Acılar ve soykırımlar ebetteki hesabı sorulacaktır. Biz bu nedenle diyoruz ki gerçekliklerle yüzleşilmeden barıştan bahsedilemez.” dedi.


Dersim katliamında büyük sorumluluk taşıyan Kemalistlere yönelik sert eleştiride bulunan Türk, şunları söyledi: “ Bugün biliyoruz ki Kemalistlerin Dersim’de yaptıkları katliamları Kemalistleri destekleyerek başarıya ulaşamayız.Dersim için acı bir tarih ve acı bir gerçektir. Ama bugün bakıyoruz bizi katledenlerin yanında onların siyaseti içinde yer alıyorsak bu ayıp bize yeter. Bu ayıp Dersimler’e yeter.” diye konuştu. Anma akşam saat 20.00′de de Seyit Rıza Meydanı’nda devam edecek.


CİHAN


Dersim katliamında hayatını kaybedenlere karanfilli anma


Dersim katliamında hayatını kaybedenlere karanfilli anma


Dersim katliamında hayatını kaybedenlere karanfilli anma


Dersim katliamında hayatını kaybedenlere karanfilli anma



Dersim Katliamında Ölenlere Karanfilli Anma
anısına, dersim, katliamında, mum, yakıp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder