8 Mayıs 2013 Çarşamba

Çamur Kurutma Tesisi Bu Ay Açılıyor 'günlük, 0, hem, izmir, ton

Çamur Kurutma Tesisi Bu Ay AçılıyorÇamur Kurutma Tesisi Bu Ay Açılıyor VİDEOSUNU HEMEN İZLEMEK İÇİN TIKLA.

Büyükşehir Belediyesi’nin arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru kurutarak hem tarım alanları hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılır hale getirecek dev tesisin kurutma bölümü bu ay devreye alınıyor. Tesisin çalışmasıyla birlikte Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.


Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanları ve şehirdeki yeşil alanlarda kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” inşaatını hızla sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 2012 Mayıs ayında temelini attığı 60 milyon liralık tesisin kurutma ünitesi bu ay devreye giriyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, ünitede diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarının yaklaşık dört kat azaltılarak 220 tona düşürüleceğini, ayrıca yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamurun tarım alanlarında, şehirdeki yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabileceğini söyledi.


30 bin metrekarelik alanda çürütme ve kurutma olmak üzere kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Kurutucu ünitesi yüzde 95 oranında tamamlandı. Her biri günde 200 ton işlem hacmine sahip dört adet çamur kurutma ekipmanı monte edildi. Tesiste oluşabilecek kokuyu önlemek amacıyla kimyevi ve biyolojik koku giderim üniteleri tamamlandı. Çiğli ve diğer arıtma tesislerinden gelen yüzde 25 kuru madde oranına sahip çamurlar, dört kurutucudan geçirilecek. Çamurun içindeki su buharlaşarak, yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşacak. Çürütücü ünite ise 2014 yılı başlarında hizmete açılacak. Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çürütme işlemiyle biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku olmayacak. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 53 bin metreküp biyogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak. Böylelikle tesisin doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’i biyogaz üretiminden sağlanmış olacak. 



Çamur Kurutma Tesisi Bu Ay Açılıyor
'günlük, 0, hem, izmir, ton

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder