13 Mayıs 2013 Pazartesi

Çağlayan'dan IMF'ye: Gel Sen de Değiş (imf)na, bakanı, çağlayan, değiş, ekonomi

Çağlayan'dan IMF'ye: Gel Sen de DeğişÇağlayan'dan IMF'ye: Gel Sen de Değiş VİDEOSUNU HEMEN İZLEMEK İÇİN TIKLA.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından organize edilen ‘Türkiye-IMF İlişkilerinde Yeni Dönem’ başlıklı çalışma çerçevesinde düzenlenen panele katılan Zafer Çağlayan, hem IMF ile ilişkiler, hem de cari açıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin IMF çıpası yerine kendi müteşebbisi ve toplumun birlik ve beraberliği sayesinde bugünkü seviyelerine geldiğini ifade eden Çağlayan, böylece Türkiye’nin rakiplerinden pozitif olarak ayrıştığını söyledi. Ekonomi Bakanı, IMF ile Türkiye’nin rollerinin artık değiştiğini, IMF’ye olan borcun son taksiti ile ilgili ödeme talimatını bugün itibarıyla verdiğini ve Türkiye’nin artık veresiye satandan peşin satan konumuna geldiğini ifade etti.


Türkiye’nin IMF’nin karşısındaki tutumunun değişmesinin altında ihracatın ve Türkiye ekonomisinin son yıllardaki büyüme rakamlarının yattığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:


“Türkiye’nin daha fazla büyümesi, ihracatını daha fazla artırması gereken bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda Türkiye’nin artık iç piyasasını ciddi canlandırması lazım. Faiz konusunda Merkez Bankası’ nın geç de olsa aldığı kararların Türkiye ekonomisine nasıl doğru yansıdığını gördük. Şu andaki faizlerin Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmadığı ortada. Şimdi Merkez Bankası ürkekliği bir kenara bırakmalı, gideceği daha çok yol var. Türkiye’nin gelmiş olduğu faiz seviyesi ülkenin gerçeklerini yansıtmıyor. Para Politikası Kurulu’ nun faiz indiriminin Türkiye’ye sağlamış olduğu kazançları ve faizlerde, Güney Kore kadar geriye gideceğimizi görmesi gerekiyor.”


“KOBİLERİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”


Türkiye’nin ekonomisinin daha da güçlendirmesinin yolunun küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) güçlendirilmesinden geçtiğini kaydeden Çağlayan, “Bugün bütün finalsal desteklerin, faizlerin indirildiği bir ortamda elde edilen bu başarı devam edecektir.” diye konuştu.


Konuşmasında cari açığa da değinen Ekonomi Bakanı Çağlayan, bugün açıklanan verilerle ilgili olarak, “Gerek mart ayı gerekse ilk çeyrek cari açık rakamları endişe edenlerin, korkanların ve korkutanların düşüncesinin tam tersi olarak gerçekleşti.” ifadesini kullandı.



Çağlayan'dan IMF'ye: Gel Sen de Değiş
(imf)na, bakanı, çağlayan, değiş, ekonomi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder